Hot topic deze zomer: duurzaamheid!

finally an agency
8 min readJul 9, 2019

Vlak voor het zomerreces in Den-Haag is er dan toch een compromis gesloten over het klimaatakkoord! Korte samenvatting: alle partijen zijn het erover eens dat ze het nergens over eens zijn. Zoals het ons als ware kaaskoppen betaamt, is de guldenmiddenweg het hoogste haalbare van alle onuitputtelijke Tweede Kamerdebatten (lang leven het Poldermodel)! Nee, alle klimaatgekte op een stokje. Als klein kikkerlandje zijn we best lekker bezig! In 2030 49% minder uitstoot. Let’s go!

Ook commerciële bedrijven mengen zich steeds vaker in de klimaatdiscussie. Het thema van deze zomer is dan ook zonder twijfel: DUURZAAMHEID! Opvallend veel merken richten hun zomercampagnes op recycling en een betere wereld voor ons allemaal (amen). Het klinkt inmiddels niet meer dan logisch dat bedrijven een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen om hun footprint (het meest gebruikte woord in jaarverslagen op dit moment) zo klein mogelijk te houden. Toch lijkt het of bedrijven zich nu pas écht durven uit te spreken (applaus)!

Toch best spannend, want wie zich kwetsbaar opstelt is een makkelijke prooi voor kritiek. De publieke opinie is bikkelhard en een verkeerde afslag kan binnen no-time immense imagoschade opleveren. Wij zetten dé duurzaamheidscampagnes van deze zomer voor je op een rijtje en kijken welke bedrijven openlijk hun groene boodschap durven uit te dragen (en waar de plank nog wel eens wordt misgeslagen). Let op! Gratis marketingadvies voor een betere wereld (NU OF NÓÓIT).

KLM

KLM lanceert de campagne Fly Responsibly waarin de luchtvaartmaatschappij communiceert over zijn duurzame intenties en zowel reizigers als andere bedrijven oproept om vliegen duurzamer te maken. Een gewaagde stap, omdat we allemaal weten dat vliegen één van de meest belastende dingen voor het milieu is.

Met paginagrote advertenties en een online video probeert KLM awareness te vergroten voor de mogelijkheden voor een meer duurzame luchtvaart en willen ze de lead nemen in de verduurzaming van de branche. De boodschap wordt overgebracht door CEO Pieter Elbers d.m.v. long copy.

Inhoudelijk valt op dat KLM de nadruk legt op samenwerking, op het bundelen van de krachten. Uit de advertentie: ‘Ook veel andere luchtvaartmaatschappijen hebben vooruitgang geboekt, maar om nog meer vooruitgang te boeken moeten we samenwerken. Samenwerken aan een duurzame toekomst voor de luchtvaart. Alle luchtvaartmaatschappijen, iedereen in de luchtvaartindustrie. En ja, ook alle reizigers. Laten we onze krachten bundelen.’ Die nadruk op samenwerken blijkt ook uit de website, die is ingedeeld in drie kolommen: wat doet KLM, wat kan jij als reiziger doen en wat kunnen bedrijven doen?

Mooi dat KLM de stap durft te zetten, maar de vraag is of de consument hierin meegaat. KLM doet ontzettend veel om de luchtvaart te verduurzamen (zuinigere vliegtuigen, alternatieve brandstof en efficiëntere vliegroutes), maar de perceptie van één van de meest belastende industrieën, zal meer nodig hebben dan 1 campagne.

TOP: KLM toont leadership en durft duidelijk stelling te nemen. Complimenten. Daarnaast maken ze concreet wat jij zelf kunt bijdragen, dat werkt voor de consument.

FLOP: KLM gaat zich nadrukkelijker verbinden aan hardloopevenementen (duurzame sport) en biedt tegelijkertijd reizen aan om de marathon in New York bij te wonen. Is dat nou echt zo duurzaam? Het was sterker geweest als KLM op lokaal niveau meer zou bijdragen.

Bureau: DDB Unlimited

Coca-Cola

Coca-Cola zet grootste campagne van het jaar volledig in het teken van recycling. ‘Let’s not waste this Summer’, dat is het thema van de campagne waarmee Coca-Cola in Nederland het belang van recyclen deze zomer centraal stelt. Een lokaal ontwikkelde campagne met een opvallende boodschap: geniet volop van de zomer met Coca-Cola, maar ga verantwoord om met de waardevolle verpakkingen. Het merk wil met de nieuwe campagne bewustwording over zwerfaval creëren. Onderdeel van de lokaal ontwikkelde campagne is een actie waarbij consumenten prijzen kunnen winnen als ze informatie opvragen over de beste manier om hun lege flesje of blikje weg te brengen.

De campagne is van start gegaan op een levensgroot doek op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt met de slogan Don’t buy Coca-Cola if you don’t help us recycle. De slogan is daarna twee weken lang volop zichtbaar in een outdoorcampagne in de centra van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De actie wordt ondersteund door een landelijke tv-campagne en een website waar consumenten informatie kunnen vinden over wat Coca-Cola doet op het gebied van recycling en hoe consumenten hieraan kunnen bijdragen. Op de winkelvloer wordt de campagne groots ondersteund met onder andere displays, schapmaterialen en topkaarten.

Coca-Cola is deze zomer ook aanwezig op diverse festivals met een festivalactivatie rondom recycling, waarbij gebruik wordt gemaakt van zogenaamde ‘can crushers’ om consumenten te stimuleren hun verpakking op de juiste manier weg te gooien. Zo worden bezoekers bijvoorbeeld beloond met een feestje wanneer er voldoende afval is ingezameld.

Via de website helpusrecycleandwin.nl (week 24) kunnen consumenten vanaf eind juni tot de laatste week van september dagelijks duurzame prijzen winnen. Het enige wat ze daarvoor hoeven te doen is een foto van de verpakking — plastic fles, blikje of glazen horecafles — maken en hun locatie doorgeven. Het systeem herkent de verpakking en via de website krijgen ze gerichte informatie over de beste manier om de verpakking in te leveren in de specifieke gemeente. Dan horen ze ook of ze een van de dagelijkse prijzen gewonnen hebben. Bij de keuze voor de prijzen die Coca-Cola dit jaar weggeeft staat duurzaamheid voorop. De hoofdprijs is een elektrische Citroën 2CV in Coca-Cola kleuren. Daarnaast verloot Coca-Cola gerecyclede fietsen, retro-polaroidcamera’s en zijn er dagelijks bioscooptickets en kaartjes voor concerten te winnen.

TOP: De pragmatische invalshoek van de campagne is top! Als consument word je bij de hand genomen om direct actie te ondernemen. De multichannel campagne wordt goed geladen en heeft een hele duidelijke boodschap.

TIP: De outdoorcampagne is alleen te zien in 3 grote steden. Een landelijke abricampagne zou iets meer impact kunnen maken bij een bredere doelgroep (buiten jongeren en festivalgangers (of is dat hetzelfde?)). Het zou zonde zijn als deze boodschap verdwijnt in het gros van de andere zomercampagnes.

Bureau’s: Noise, UM, Chase, Isobar, Coopr, Hogarth en Finally an agency

Corona

Corona lanceert deze zomer een duurzame productoplossing: Losing Blue van Corona. Op de vleugels van deze doorlopende campagne ging de Mexicaanse brouwer aan de slag met zijn sixpacks. Deze worden normaal gesproken bijeengehouden door de bekende plastic ringen waarin (zee)dieren verstrikt kunnen raken. Corona liet een open source systeem ontwikkelen waarmee blikjes zonder gebruik van plastic aan elkaar kunnen worden geschroefd. Daardoor blijft er, behalve de (recyclebare) blikken, geen rotzooi over.

In een video laat Corona zien dat de blikjes op een eenvoudige manier op elkaar kunnen worden gedraaid (tot wel 10 blikjes), waar geen enkel ander materiaal voor nodig is. Eerder ontwikkelde Corona ook al plant based ringen.

Op 8 juni (World Ocean Day) startte Corona een activatie waarin mensen bier ontvingen in ruil voor het inleveren van plastic. Een wereldwijde activatie waar recycle machines worden ingezet waarbij plastic direct gerecycled kan worden (hoe wordt niet precies duidelijk). Het ‘Pay with plastic’ programma is het begin van de zomercampagne waarmee een nieuw limited edition blikje wordt geïntroduceerd. Voor elke verpakking die wordt gekocht, wordt in samenwerking met Parkey for Oceans, 1 vierkante meter strand schoongemaakt. Helaas wordt Scheveningen nog even overgeslagen: de limited edition verpakking wordt ingezet in: Engeland, Spanje, Italië, Mexico, Canada en Brazilië.

TOP: Corona zet volle bak in op verpakkingen en gaan ook zelf aan de slag om de wereld een stukje schoner te maken. Door het open source platform stelt Corona hun kennis vrijblijvend beschikbaar en kunnen ook andere leveranciers gebruik maken van de techniek. Naast de productinnovatie een mooie boodschap: een beter milieu doen we samen!

TIP: Corona heeft veel verschillende initiatieven, die op verschillende manieren worden gecommuniceerd. Goed om hier één lijn in aan te houden. Daarnaast kan de ontwikkeling van de klikbare blikjes nog veel verder worden uitgebouwd tot creatieve activaties. Denk aan challenges voor het bouwen van de hoogste toren op het strand of toffe kunstwerken van in elkaar geklikte blikjes. We zien genoeg mogelijkheden voor de Nederlandse stranden!

Bureau: Wieden + Kennedy Amsterdam, Leo Burnett

Het (smeltende) sneewbaleffect
Het feit dat steeds meer bedrijven duurzaamheid inzetten als marketingboodschap zorgt hopelijk voor een sneeuwbaleffect bij andere grotere merken. Wie in de spotlight durft te staan, moet zich kwetsbaar op durven stellen. Transparantie is hierbij van groot belang. Laat weten waar je producten vandaan komen en wat jij als bedrijf doet om, niet alleen een steentje bij te dragen aan recycling, maar ook jouw voetafdruk te verminderen. Want alle goede bedoelingen daar gelaten, laten we ons vooral focussen op de bron: zo min mogelijk belastend zijn voor het milieu (uiteraard onder goede omstandigheden voor de mens).

Merken die hier dit jaar geen (zomer)campagne aan hebben besteed, maar toch lekker bezig zijn vind je hieronder!

De ‘LEKKER BEZIG AWARDS’ gaan naar:

1. G-Star Raw
Één van de meest duurzame merken uit de kledingindustrie. Maakt kledingstukken van gerycycled plastic (met Pharrell Williams als boegbeeld).

2. Tony’s Chocolonely
Als tweede jaar op rij benoemd tot het meest duurzame merk van Nederland. Ademt duurzaamheid in elke vezel van het bedrijf (en de gehele keten).

3. Ikea
Ontwikkelde een 100% gerecyclde keuken. Deze is gemaakt van hergebruikt hout en bekleed met een kunststof folie van gerecyclede PET-flessen.

4. Greenchoice
Staat op de tweede plaats van meest duurzame bedrijven van Nederland en publiceert dit jaar zijn eerste duurzaamheidsverslag onder de noemer: Nederland samen groener maken. Ze zetten in op 100% groene energie uit eigen land.

5. Chiquita
Laat met het programma ‘Behind The Blue Sticker’ zien, dat ze staan voor duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit werd vorige jaar onder de aandacht gebracht met een treffende campagne.

Bronnen
Adformatie: KLM steekt zijn nek uit en voert duurzame campagne
Adformatie: Dit zijn de beste brand activations van juni 2019
Distrifood: Coca-Cola zet campagne volledig in teken recycling
Business Green: Cheers! Corona launches plastic-free beer can rings
Adweek: Corona Will Accept Plastic Waste as Payment to Combat Ocean Pollution
Fashion United: G-star lanceert ‘meest duurzame jeans ooit’
Duurzaam ondernemen: Tony’s Chocolonely opnieuw het meest duurzame merk van Nederland
Trouw: Ikea wil zijn miljard klanten bewuster maken

--

--