Kans op goede voornemens: 100%. Kans van slagen: nihil.

finally an agency
8 min readJan 13, 2020

Het nieuwe jaar is van start. De kerstspullen liggen weer op zolder, de lege flessen zijn (in fases) naar de glasbak gebracht, 30 Seconds hoeft de komende tijd niet meer uit de doos (thank god) en je hebt de (alcoholvrije) nieuwjaarsborrel ook weer overleefd! De dagen glijden gelukkig weer nietsvermoedend in elkaar over en er is ruimte voor rust, reinheid en regelmaat. Klaar voor het nieuwe jaar!

En wat doet een weldenkend mens in de eerste week van januari? Juist, vooruitkijken, doelen stellen en kritisch zijn, vooral naar jezelf (was het nou echt nodig om 4 kaasplanken in 2 dagen te eten?!). Althans, een aantal. Er zijn namelijk twee soorten mensen op deze wereld: mensen met- én mensen zonder goede voornemens. Misschien wel het meest besproken onderwerp van deze maand. Meer sporten, een maand zonder alcohol, vaker je moeder bellen, überhaupt je moeder terug appen, minder series kijken, eindelijk beginnen aan dat ene boek, vaker naar je oma, minder pindakaas met hagelslag, minder geld uitgeven, meer leuke dingen doen, meer chillen, gezonder eten, mediteren en meer blogs schrijven (✔️).

Wat zijn we lekker bezig! Toch weten we stiekem allemaal dat je goede voornemens gemiddeld 6 dagen volhoudt, totdat je terugvalt in je oude gewoontes (daar zijn het gewoontes voor). Met een uitzondering voor een paar hele fanatieke Dry January kandidaten, die met behulp van een paar alcoholvrije Fïnley mocktails (WARNING: sluikreclame) nog iets van glans proberen te geven aan sociale settingen. Knap! Maar wees eerlijk: wordt het er nou echt gezelliger van?

Hoewel we heel goed weten dat de kans van slagen nihil is, doen we er allemaal (onbewust) aan mee. En zelfs als we er niet aan mee (willen) doen, dan helpen anderen ons er wel aan herinneren. Zo lanceert Zalando een ‘goede voornemens’ campagne. De boodschap? Blijf in je ‘comfortzone’. Ze zetten in op één van de meest voorkomende goede voornemens: sport. Want met een nieuwe outfit houd je het natuurlijk veel langer vol (yeah right). Het stemmetje in ons hoofd is echter ijzersterk: ‘Dit jaar ga ik het écht anders doen. Maar nu ben ik écht gemotiveerd. Dit jaar gaat het me écht lukken (maar écht)!’. Het enige wat nog sterker is dan het stemmetje in ons hoofd: de realiteit!

Dus vroegen wij onze collega’s: Wat zijn jouw goede voornemens en hoe groot acht je de kans van slagen? Een mooi inkijkje in de trends van dit moment, realiteitszin en gezonde dosis zelfkennis. Want wie houden we nou eigenlijk voor de gek? Om je te helpen stelden wij een ‘goede voornemens top 5’ samen (dan hoef je hier volgend jaar zelf niet meer over na te denken). In december 2020 komen we terug met de eindstand. Dan kunnen we voor eens en voor altijd stoppen met deze onzinnige gewoonte (of niet). Time will tell!

Voornemen #1: Gezonder eten

Met stip op nummer 1: gezonder eten! Niet gek, na een maand vol overvloed (wat zeg ik, stormvloed). Wat in eerste instantie lijkt op een stuiptrekking na een foodcoma, blijkt het toch meer te zijn dan dat. Met de toenemende gezondheidstrends zijn we ons steeds bewuster van wat we in onze mond stoppen. Vegetariërs, flexitariërs en vegans zijn al lang geen geiten-wollen-sokken-types meer die moeten overleven op een stuk taaie tofu. Het vegetarische aanbod in restaurants, snackbars en supermarkten neemt toe. Goed nieuws! Toch blijkt uit onderzoek dat mensen hun eigen gedrag vaak iets te gunstig inschatten. Ze zeggen minder vlees te eten, maar compenseren dit vervolgens op een ander moment met een extra portie (foei).

Bezorgservice Picnic meldt dat gezonde producten het meest worden afgenomen. Zo werden er in Amsterdam extreem veel avocado’s, aspergeburgers, pompoen en sojamelk besteld. In Almere gaan ze heel lekker op doperwten, worteltjes en kattenvoer (of dat nou zo goed voor je is, valt te betwijfelen). Daarnaast schieten de gezonde kantines als paddenstoelen uit de grond en is het broodje kipcorn al lang niet meer de enige keuze tijdens de lunchpauze (lang leve de quinoa salade)!

Finally’s voornemens

  • Teun: ‘Gezonder eten. Niet zo moeilijk als je het vergelijkt met de maand december.’ Kans van slagen: 80%
  • Christie: Minder snoepen op werk. Als je de borrel niet meetelt gaat het best aardig!’ Kans van slagen: 75%
  • Lisa: ‘Ontsuikeren in januari. Zullen we het over mijn andere goede voornemens hebben?’ Kans van slagen: 0%

Voornemen #2: Meer sporten

De #fitgirls zijn niet meer uit het straatbeeld (lees: sportschool) weg te denken. Sporten is de heilige graal voor een gezond en gelukkig leven Met ‘nieuwe’ diensten als Onefit en Classpass (de Netflix onder de sportscholen) is het eenvoudig om gevarieerd te trainen bij een groot aanbod aan sportscholen. Onefit haalde onlangs weer 4 miljoen op bij investeerders en wint steeds meer aan populariteit. Drijvend op een matje in een zwembad buikspieroefeningen doen of apenkooien voor volwassenen. De keuze is reuze (nu alleen nog even gaan).

De reden dat we massaal de sportkleding aantrekken: afvallen. Obesitas wordt ook in Nederland een steeds ‘groter’ probleem. In 2018 had 50,2% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. Een serieus probleem, dat vraagt om serieuze maatregelen. Een beetje extra bewegen kan nooit kwaad. Dus chop chop. Voel je vitaal en sterk, ga eens met de fiets naar werk!

Hoe je die goede voornemens kunt waarmaken? Zoek vrienden, sport op vaste dagen en stel doelen (schijnt te werken). In de ochtend sporten is helemaal het summum van een fit & fabulous leven. Je verbrandt in de ochtend meer calorieën, bent de rest van de dag productiever en je slaapt beter. Goed, dit werkt alleen als je een ochtendmens bent. Zo niet, lekker blijven liggen!

Finally’s voornemens

  • Lisa: ‘Minimaal 3x in de week sporten. Tot nu toe gelukt!’ Kans van slagen: 90%
  • Vivian: ‘Een marathon lopen. De inschrijving is een feit, uitlopen is een tweede.’ Kans van slagen: 99%
  • Bart: ‘Een paar kilo afvallen. Ik hou gewoon van lekker eten.’ Kans van slagen: 60%
  • Joost: ‘2x in de week op de fiets naar werk.’ (Heeft daar wel een elektrische fiets voor moeten aanschaffen.) Kans van slagen zomer: 90%, winter: 50%

Voornemen #3: Meer tijd voor jezelf

In de tijd waarin burn-outs vaker voorkomen dan een gemiddelde verkoudheid, is meer tijd voor jezelf een vaak gehoord streven. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de groep werkenden met burn-out klachten tussen 2007 en 2017 gestaag is gegroeid van 11% naar ruim 16%. De voornaamste reden: hogere takeneisen en gebrek aan autonomie. Misschien wel de reden waarom we op zoek zijn naar meer regie in ons privéleven. Vaker nee zeggen en weg met de overvolle agenda. Want wie wordt geleefd, heeft geen tijd meer om zelf te leven (poëtisch hé).

De oplossing: ZZP’er worden! Het schijnt dat flexibele arbeidskrachten minder snel te maken krijgen met burn-out klachten, terwijl de arbeidsomstandigheden juist minder rooskleurig zijn. Dit komt volgens de onderzoekers van TNO doordat zij minder lang onafgebroken aan de slag zijn bij één bedrijf. Hierdoor zitten zij minder vast in een stramien. Conclusie: ga op zoek naar autonomie en diversiteit in je werk. Stel prioriteiten aan je werkzaamheden, waardoor je makkelijker nee kunt (durft te) zeggen.

Finally’s voornemens

  • Vivienne: ‘Minder plannen. Die overvolle agenda is voor niemand goed.’ Kans van slagen: 80%
  • Evelien: ‘Meer rust inbouwen en in de overgebleven tijd meer sporten. Twee vliegen in 1 klap.’ Kans van slagen: 50%
  • Ayleen: ‘Niet alle avonden meer volplannen. Alles makkelijker dan dry january.’ Kans van slagen: 75%

Voornemen #4: Digital detox

We zitten vastgegroeid aan onze telefoon. Wanneer ’s ochtends de wekker gaat, is de telefoon stap 1 in onze ochtendroutine. Even lekker scrollen om er zeker van te zijn dat we de afgelopen 8 uur écht niks hebben gemist. De digital detox is een absolute trend. Waar je vroeger even ging uitwaaien op het strand om tot bezinning te komen, zetten we nu onze telefoon offline. Contact maken met de echte wereld, in plaats van met je scherm. Sterren als Ed Sheeran, Kendall Jenner, Julia Roberts en Kanye West steunen de digital detox movement en schijnen geregeld even offline te gaan (of dit je nou over de streep trekt is nog de vraag).

Je smartphone op werk is sowieso funest. Bij elke binnenkomende melding verlies je een deel van je focus (geldt overigens ook voor binnenkomende mails). Volgens neuropsycholoog Mark Tiggelaar daalt met elke aandachtwissel tijdelijk je IQ. Een korte blik op je telefoon (of e-mail) kaapt tijdelijk 10 punten van onze intelligentie en het kost ons brein minimaal een minuut om de focus weer bij de oorspronkelijke taak te krijgen. Kortom, als we 60 berichten per dag binnenkrijgen en deze direct lezen, werken we een uur per dag op het denkniveau van een 11-jarige (auw). Dus, zet als de wiedeweerga je meldingen op stil!

Gelukkig is er voor elk probleem een app (niet echt detox-waardig, maar ach, je moet wat). Met ShutApp kun je een doel bepalen en een timer gebruiken voor hoe lang je je telefoon niet wilt gebruiken. Met Forest plant je elke keer een zaadje die uitgroeit tot een boom, als je de app verlaat gaat de boom dood. Tot slot kun je je natuurlijk richten op je innerlijke rust, bijvoorbeeld door de Meditatieapp Headspace. De inmiddels meer dan 11 miljoen keer gedownloade app laat je leven in het nu en kan je helpen bij het verminderen van (telefoon)stress.

Finally’s voornemens

  • Mirjam: ‘Minder op social media. Ik merk echt dat ik er te veel op zit, het is even genoeg geweest.’ Kans van slagen: 70%
  • Vivienne: ‘Vaker mediteren. Ik ga meer mindfullnes doen, voel ik me beter bij!’ Kans van slagen: 85%

Voornemen #5: Helemaal niks!

Het laatste goede voornemen is voor de mensen zonder goede voornemens, namelijk helemaal niks! Waarom zouden we onszelf onnodig doelen stellen waarvan we vrijwel zeker weten dat we ons er niet aan gaan houden?

Échte gedragsverandering is volgens psycholoog Thijs Launspach namelijk moeilijk. Heel moeilijk! Wanneer je de eerste keer gaat sporten of een stuk taart laat staan, is dat nog eenvoudig. Als beloning hiervoor krijg je een goed gevoel. Maar na verloop van tijd wordt deze euforie minder en is er steeds meer wilskracht nodig. De beloning van het bereiken van het doel neemt af, het is immers ‘normaal’ geworden. Hoe langer je bezig bent, hoe moeilijker het daarom wordt om je voornemen vol te houden. In de tweede of derde week geef je het dus maar helemaal op.

Als je al goede voornemens maakt, is het nuttiger om dit juist NIET tegen anderen te vertellen (sorry collega’s voor het vragen). Door het te benoemen oogst je sociale erkenning (gohh wat goed van je), terwijl je er nog niks voor hebt gedaan. De realiteit valt vervolgens tegen, waardoor je sneller afhaakt. Verras mensen eerder als je al bezig bent, dit schijnt je motivatie juist te bevorderen.

Maar misschien wel het allerbelangrijkste: bedenk eens waarom je die goede voornemens eigenlijk hebt? Ga je mee in de hype? Word je aangestoken door anderen of zit iets je dwars? Dan is een voornemen niet persé de oplossing. Een voornemen start bij een wens, maar gaat uiteindelijk om gedrag. Elke beslissing die je maakt brengt je een stukje dichter bij je doel. Ga voor 1 goede beslissing in plaats van 10 goede voornemens.

En laten we eerlijk wezen. Uiteindelijk doen we allemaal maar wat. Geniet van het leven, pluk de dag en laten we vooral niet te streng zijn voor onszelf. Misschien is een klein beetje beter, gewoon al goed genoeg!

Finally’s voornemens

  • Erik: ‘Ik zou niet weten wat ik nog beter zou kunnen doen dan ik nu al doe’ (knipoog).
  • Xander: ‘Lekker doorgaan zoals ik nu al doe en gewoon blijven ademen’
  • Ayleen: ‘Genieten van het leven!’

Kans van slagen: 100%

Benieuwd wat we doen naast het schrijven van blogs? Bekijk ook onze website www.finallyanagency.nl of volg ons op Instagram

--

--